Vergadering : Gecombineerde commissies Beemster-Purmerend, 08 november 2021 19:00:00
Algemene vergader informatie
Gecombineerde vergadering van de commissies Beemster-Purmerend in de raadzaal van het stadhuis van Purmerend. De vergadering kan (ook) live worden gevolgd via https://purmerend.raadsinformatie.nl/live en/of het televisiekanaal van RTV Purmerend. In de vergadering kan worden ingesproken. Voor het aanmelden voor het spreekrecht zie https://raad.purmerend.nl/nl/inspreken. Gelet op de volle agenda is de vergadering vanaf 19.00 uur.
Opties bij deze vergadering
Agenda
Hoofdvergadering
-
Voor fusie gerelateerde zaken.
-
Toegankelijkheid is een veel besproken onderwerp in de gemeenteraden, mede omdat het zo een breed en belangrijk onderwerp is. Het gaat over de openbare ruimte, digitale toegankelijkheid en bijvoorbeeld bewustwording. Het voorgelegde plan bestaat uit drie onderdelen:
1. ontwikkelingen binnen de gemeentelijke organisatie,
2. interne en externe bewustwording en
3. vervolgstappen.
Deze notitie is voor bespreking aan de commissies voorgelegd.In de notitie wordt ingegaan op de eerdere inbreng vanuit de raad over dit onderwerp. Medio 2022 wordt een raadsvoorstel met een nadere uitwerking voorgelegd aan commissie/raad, waarbij de inbreng van deze commissie wordt meegenomen. -
In 2015 werden alle gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Beide gemeenten hebben deze verantwoordelijkheid opgepakt. Nu de fusie voor de deur staat, hebben beide gemeenten samen hiervoor een nieuw plan voorbereid. Mede op aanbeveling van de rekenkamercommissie. Het beleidsplan dat nu voorligt, biedt een terugblik op de vernieuwingen en veranderingen van de afgelopen jaren, een huidige stand van zaken en een vooruitblik. De Adviesraad Sociaal Domein heeft zich positief uitgesproken over het beleidsplan. De commissie wordt gevraagd een mening te vormen over dit nieuwe beleidsplan en om ermee in te stemmen dat het voorstel wordt voorgelegd aan de nieuwe gemeenteraad voor besluitvorming.
-
De nieuwe Wet inburgering treedt inwerking op 1 januari 2022. De gemeenten worden verantwoordelijk voor het uitvoeren van deze wet. Het doel van de wet is om inburgeringsplichtigen zo snel mogelijk mee te laten doen aan de Nederlandse samenleving, het liefst met betaald werk. Gemeenten krijgen hiervoor handvatten om te doen wat nodig is. Inburgeren is een onderdeel van integreren in de samenleving. Dit beleidsplan gaat daarom zowel om integratie als om inburgering. De gemeenteraad wordt gevraagd het beleidsplan Integratie en Inburgering Purmerend vast te stellen.
-
De provincie Noord-Holland heeft de 8 gemeenteraden van Zaanstreek-Waterland gevraagd of zij bereid zijn om gezamenlijk een perspectief op te stellen over hoe zij de bestuurlijke samenwerking in de regio zien in de komende vijf tot tien jaar. Dit gaat over de regionale bestuurskracht en welke verbindingen een gemeente wil aangaan met een andere gemeente (of gemeenten) om de wettelijke taken en eigen ambities te kunnen (blijven) uitvoeren. Hierover is eerder in de gezamenlijke commissievergadering gesproken. De raden worden nu gevraagd de reactiebrief aan Gedeputeerde Staten vast te stellen. De colleges van de 8 gemeenten hebben eerder met dit concept ingestemd.
-
Het voorstel is een uitvloeisel van eerdere besprekingen in de (gezamenlijke) commissie. De nieuwe MRA-samenwerkingsafspraken zijn vastgesteld in het college en worden ter bekrachtiging aangeboden aan de raad.
Vergaderstukken
-
Beide gemeenteraden wordt gevraagd in te stemmen met de aanbevelingen van de rekenkamercommissie naar aanleiding van het rekenkameronderzoek UNESCO werelderfgoed Droogmakerij de Beemster:
1. Continueer en evalueer de ingezette vereenvoudiging van de lokale regels.
2. Continueer en evalueer de ingezette verbetering in communicatie.
3. Evalueer de effecten van beleidskeuzes over methodiek toerekening ambtelijke kosten omgevingsvergunningen voor grotere projecten in het buitengebied.
4. Maak een plan voor de ontwikkeling van educatie en duurzaam kwaliteitstoerisme. -
De gemeenten hebben besloten vóór de fusiedatum van 1 januari 2022 de verschillen en de overeenkomsten in regelgeving tussen de beide gemeenten te inventariseren en vóór de fusiedatum te harmoniseren. In dit kader dient ook het reglement van orde voor de raad en raadscommissies te worden geharmoniseerd. Eerder is afgesproken dat de huidige reglementen van orde van de gemeente Purmerend uitgangspunt zijn voor de nieuwe. In het geharmoniseerde reglement is dat ook zo gebeurd: de basis zijn de reglementen van Purmerend met daarin enkele verbeterpunten, zodat de nieuwe raad volgend jaar goed van start kan gaan. Omdat beide gemeenteraden (en griffies) nog de rest van het jaar werken volgens hun eigen werkwijze zal de ingangsdatum van de nieuwe verordeningen 1 januari 2022 zijn. Vanaf dan zijn alle oude (dus de huidige) verordeningen vervallen.
-
De gemeenten hebben besloten vóór 1 januari 2022 de verschillen en de overeenkomsten in regelgeving tussen de beide gemeenten te inventariseren en vóór deze datum te harmoniseren. In dit kader dient ook een aantal van de verordeningen van de raad zelf te worden geharmoniseerd. Alle verordeningen van de raden zijn nagelopen en voor vijf verordeningen geldt dat er verschillen bestaan tussen Beemster en Purmerend. Hierbij is afgesproken dat het beleid van Purmerend het uitgangspunt is. De ingangsdatum van de nieuwe verordeningen is 1 januari 2022. Er is geen sprake van grote verschillen. De gemeenteraden worden gevraagd de volgende verordeningen en een gedragscode vast te stellen:
1. Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning Purmerend 2022.
2. Gedragscode raad Purmerend 2022.
3. Verordening burgerinitiatief Purmerend 2022.
4. Verordening rechtspositie raads- en commissieleden Purmerend 2022.
5. Verordening rekenkamercommissie Purmerend 2022.Vergaderstukken
-
De raad wordt voorgesteld om de zienswijze die is ingebracht op de begroting te herhalen: stemt in met uitzondering van de bijdrage voor de overdracht van bodemtaken van provincie Noord-Holland naar gemeente Purmerend.
-
Het is noodzakelijk dat elke gemeente in de regio Zaanstreek-Waterland per 1 januari 2022 beschikt over een aangepaste (gelijkluidende) verordening.
-
Door de fusie, de invoering van de Erfgoedwet en de te verwachten invoering van de Omgevingswet moet de monumentenverordening worden geharmoniseerd en vervangen door de erfgoedverordening. De is een juridisch technische wijziging waarbij geen inhoudelijke (beleids)keuzes gemaakt worden. De raden worden voorgesteld de nieuwe verordening vast te stellen.
Vergaderstukken