Vergadering : Gecombineerde commissies Beemster-Purmerend, 11 oktober 2021 19:30:00
Algemene vergader informatie
Gecombineerde vergadering van de commissies Beemster-Purmerend in de raadzaal van het stadhuis van Purmerend.
De vergadering kan (ook) live worden gevolgd via https://purmerend.raadsinformatie.nl/live en/of het televisiekanaal van RTV Purmerend. In de vergadering kan worden ingesproken. Voor het aanmelden voor het spreekrecht zie https://raad.purmerend.nl/nl/inspreken
Opties bij deze vergadering
Agenda
Hoofdvergadering
-
Voor fusie gerelateerde zaken.
-
Elke gemeente moet voor eind 2021 een Transitievisie Warmte (TVW) vaststellen. De TVW voor Beemster en Purmerend geeft aan hoe en wanneer wijken of buurten van het aardgas af worden gekoppeld. Voor de wijken of buurten die voor 2030 gepland staan, maken de gemeenten ook al de mogelijke warmte-alternatieven bekend. De ambitie voor de periode tot 2030 is dat:
- geen nieuwe woningen meer worden aangesloten op het aardgasnet;
- alle kookgaswoningen aardgasvrij zijn gemaakt;
- de resterende 658 woningen in de Proeftuin (van de gemeente Purmerend) aardgasvrij zijn gemaakt volgens de uitvoeringsstrategie;
- daar bovenop nog eens 2.500 woningen van het gas af zijn gehaald.
Daarnaast zet de nieuwe gemeente volop in op isolatie van de bestaande woningen.
De concept TVW heeft zes weken ter inzage gelegen. Er zijn geen reacties binnengekomen. De raden worden voorgesteld om de TVW vast te stellen. -
Zolang er sprake is van schaarste op de woningmarkt kan de raad een huisvestingsverordening vaststellen voor maximaal vier jaar. De huidige verordeningen zijn van 2018 (Purmerend) en 2020 (Beemster). Met het oog op de komende fusie worden de beide raden voorgesteld om nieuwe gelijkluidende verordeningen vast te stellen.
De nieuwe verordening is op een aantal punten gewijzigd:
- De regeling voor woonruimteverdeling en de huisvestingsvergunning is aangepast.
- Verder zijn de regels over de wijzigingen in de woonruimtevoorraad uitgewerkt en aangescherpt.
De onderbouwing van de schaarste is toegevoegd aan de toelichting.
De verordening wordt gefaseerd van kracht. Hoofdstuk 2 over de woonruimteverdeling gaat in afstemming met de regio op een door het college te bepalen tijdstip in werking. De overige hoofdstukken, waaronder het hoofdstuk over wijzigingen in het voorraadbeheer, treden direct na publicatie in werking. -
Met het oog op de komende fusie moet de verordening worden geharmoniseerd. In de nieuwe verordening zijn de verordeningen van de beide gemeenten, Beemster en Purmerend, samengevoegd tot één nieuwe. De belangrijkste wijzigingen in deze verordening zijn:
- de doelgroep uit te breiden met koopstarters met een economische binding met de gemeente;
- geen inkomenseisen meer te stellen aan de doelgroep;
- de maximum koopprijs te verhogen en te koppelen aan de grens voor Nationale Hypotheek Garantie, die voor 2021 bepaald is op € 325.000,-;
- de maximale starterslening te verhogen en vast te stellen op € 45.000,-.
De verwachting is dat zo meer koopstarters in staat zijn om wel of eerder een koopwoning te bemachtigen. -
Elke gemeente in de regio MRA is uitgenodigd om te participeren en deel te nemen aan de ROM, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij MRA.
De raden van Beemster en Purmerend worden voorgesteld om in te stemmen met de oprichting van de ROM en om in te stemmen met deelname aan ROM tot een bedrag ter hoogte van 1% van de gemeentebegroting en deze te storten in 5 jaarlijkse tranches van 20% van dit bedrag.
Het uitgangspunt is dat door middel van de ROM iedere euro aan inleg vier euro in de regionale economie genereert. Dit is de meerwaarde die deze samenwerking belooft. Zo wordt de lokale economie gefaciliteerd in haar ontwikkeling, groei en toekomst. Dit past bij gezamenlijk vastgesteld Economische visie.Vergaderstukken
-
Met het oog op de fusie worden de raden van Beemster en Purmerend voorgesteld om de algemene subsidieverordening voor de fusiedatum te harmoniseren en te actualiseren op grond van recente wet- en regelgeving. Op basis van de bestaande samenwerking waren de subsidieverordeningen eerder al op hoofdlijnen geharmoniseerd.
-
Een aantal ontwikkelingen op het gebied van voorschool en peuteropvang maakt het noodzakelijk dat de bestaande verordening wordt aangepast. Deze ontwikkelingen gelden zowel voor Beemster als voor Purmerend. In verband met de komende fusie is aan beide raden een gelijkluidend voorstel voorgelegd. De nieuwe verordening zorgt er voor dat peuteropvang financieel mogelijk is voor alle ouders in de gemeente en maakt het mogelijk voor peuters met een ontwikkelachterstand extra opvang kunnen krijgen.
-
De raden van Beemster en Purmerend hebben in 2002 voor het laatst ieder een (eigen) wegsleepverordening vastgesteld. Alleen de aangewezen plaats van bewaring (artikel 3) en de kosten voor het overbrengen en bewaren van voertuigen (artikel 4) verschillen. Met het oog op de fusie worden de raden voorgesteld om nieuwe gelijkluidende verordeningen vast te stellen. Het voorstel is om in de nieuwe gemeente te werken met twee wegsleepbedrijven met twee plaatsen van bewaring. Ook zijn de kosten van het overbrengen en bewaren van voertuigen geharmoniseerd.
-
De raden van Beemster en Purmerend hebben in 2013 voor het laatst een winkeltijdenverordening vastgesteld. Deze komen voor een groot deel overeen en er zijn verschillen, zoals de mogelijkheden om op zon- en feestdagen geopend te zijn. In de nieuwe verordening zijn beide verordeningen geharmoniseerd voor de nieuwe gemeente vanaf 2022.